„Saldējums ar lielajiem”

Otrdien, 2018. gada 22. maijā Rēzeknes pilsētas domē notika diskusijas pasākums „Saldējums ar lielajiem”, kurā 51 bērns no Rēzeknes pilsētas skolām, Rēzeknes pilsētas Jauniešu domes jaunieši, skolotāji un jaunatnes nodaļas darbinieki tikās ar 5 Rēzeknes pilsētas domes deputātiem – priekšsēdētaja vietniekiem- Lidiju Ostapcevu, Andreju Rešetņikovu un Alekseju Stecu, un Rēzeknes pilsētas domes deputātu Jāni Krišānu un Olgu Strodi, pasākumā piedalījās Rēzeknes pilsētas domes galvenā juriste Margarita Voiciša un sabiedrisko attiecību speciālists Kārlis Pozņakovs. Uz pasākumu tika aicināti visu skolu audzēkņi vecumā no 8 līdz 12 gadiem un visi domes deputāti. Diskusija “Saldējums ar lielajiem” tiek rīkota jau piekto gadu.
Rēzeknes pilsētas skolu audzēkņi sagatavoja jautājumus, kurus vēlētos uzdod deputātiem par darbu pašvaldībā, pilsētas infrastruktūras projektiem, nodarbinātību, sociālajiem jautājumiem, kā arī valstiska mēroga problēmām. Tikšanās mērķis bija nepiespiestā un draudzīgā gaisotnē iepazīstināt bērnus ar pašvaldības darbu un ļaut uzdot sev interesējošos jautājumus pašvaldības lēmumu pieņēmējiem. 
Pasākuma sākumā bērni un deputāti iepazinās un nosauca, kāpēc viņu skola ir visslābākā. Gandrīz visas darba grupas minēja, ka skolās ir ļoti labas skolotājas un direktore, patīk garšīgs ēdiens, skolotāji dod labas zināšanas, ļoti patīk skolas karogs,notiek dažādi pulciņi un var interesanti pavadīt starpbrīžus. Otrais jautājums bija par brīvālaika pavadīšanu. Bērni savu brīvo laiku pavada lasot grāmatas, sportojot, apmeklējot pulciņus un dažāda veida pasākumus. No atbildēm secinājām, ka bērniem patīk: Zeimuļs, Gors, Rēzeknes pilsētas domes apgaismojums, Olimpiskā centra baseins, labsirdīgi iedzīvotāji, pastāv ļoti daudz iespēju sportot, iespēja piedalīties festivālos un maratonos, ka pilsēta ir tīra un sakopta, ka Rēzeknē ir skaisti parki un skvēri, patīk arī Rēzeknieša karte un Rēzeknes pilsētas priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs. Bērni vēlētos, lai Rēzeknē būtu vairāk vietu izklaidei, lielu izklaides parku,skeitparku un “Meža kaķi”, ilūzijas telpas, batutu parku,zoodārzu, akvaparku, tirdzniecības centru, sporta laukumus un zāles katrai skolai, vairāk strūklaku, dekorāciju, ziedu un koku, kā arī sakoptus ceļus, lai mājas celtu spilgtākās krāsās, lai nebūtu viss pelēks.Visi bērni viennozīmīgi gaida Sporta halles būvniecības beigas.
Bērni sagatavoja savus jautājumus, ko uzdeva deputātiem pasākuma beigās, gandrīz visi jautājumi, bija par vides pielāgošanu skolās- par piebraucamu ceļu remontu, par sporta zāles pieejamību katrai skolai.
Pasākuma beigās bērniem bija iespēja iejusties deputātu lomā un nofotografēties pie lēmumu pieņēmēju galda, kas bērniem bija ļoti aizraujoši. Ir svarīgi bērniem parādīt, ka pašvaldībā strādā cilvēki, ar kuriem var veidot dialogu, kuriem var uzdot jautājumus un nākotnē sadarboties, lai kopīgi veidotu labāku un draudzīgāku vietu dzīvošanai. Pasākuma beigās visi tika aicināti uz Jaunatnes līdzdalības pasākuma noslēguma pasākumu, kas veltīts šogad oktobrī gaidāmajām 13. Saeimas vēlēšanām un jau pēc gada – Eiropas vēlēšanām. Jaunatnes līdzdalības pasākumu mērķis ir mudināt gūt pieredzi un izprast KĀPĒC?, PAR KO? un KĀ? balsot. Piedaloties vēlēšanās, vēlētāji izlemj savu, Latvijas un Eiropas nākotni, tāpēc tā būs lieliska iespēja dažāda vecumposma cilvēkiem piedalīties pasākumā, lai saprastu cik daudz īstenībā katrs no mums spēj ietekmēt. Visa maija garumā notika Latgales reģiona jauniešu centros – Daugavpilī, Krāslavā, Ludzā un Līvānos un ARPC “Zeimuļs”improvizētas vēlēšanas, kur balsojot tiks izlemti bērniem un jauniešiem aktuāli jautājumi.

Vēlamies pateikties visiem, kas atbalstīja pasākumu -bērniem un viņu vecākiem, Rēzeknes pilsētas domes deputātiem, skolotājiem un direktoru vietniekiem!

ARPC jaunatnes lietu speciāliste
Eleonora Ivanova

  https://failiem.lv/u/su3amgdf

 https://failiem.lv/u/bvn7sfcw